Planning: Wat doe je als alles in het honderd loopt?

Je was zoveel van plan en maakt een mooie planning
Heb jij dat nou ook? Je bent al maanden bezig met een belangrijk beleidsstuk en voor volgende week staat het stuk geagendeerd op de agenda van het bestuur. Het stuk moet alleen nog voorzien worden van een passende inleiding en samenvatting.

Het schrijven heeft helaas meer tijd gekost dan gedacht. Nu zet je even alle zeilen bij.

Je maakt een strakke planning en zorgt voor de nodige focus. Vandaag moet alles klaar!

Je blokt voor deze dag de volle tijd om hieraan te werken. Een stille ruimte is gereserveerd.

Alles lijkt keurig geregeld. En je lacht nog tegen je zelf. Ach wat nou werkdruk en wat nou efficiënt werken. Daar ben je toch immers zelf voor verantwoordelijk.

Paniek

Maar dan krijg je een belletje van school. Je dochtertje van vier is van het klimrek gevallen en de juf vindt het beter dat je even komt. Geschrokken en met volle vaart fiets je naar school. Daar tref je een klein zielig geschrokken hoopje met een flinke bult op het hoofd.
Je denkt even ‘ach waarom nu moet ik hiervoor weg van mijn werk?’. Het is al zo druk en dat stuk MOET vandaag af.

Kan de juf dit niet even zelf oplossen? Het valt toch best mee. Op advies ga je toch maar even langs de huisarts.

De middag voor je werk is toch al verloren. Weg alle voornemens en strakke planning. Je voelt de druk oplopen. Het stuk komt zo nooit op tijd klaar.

Je baalt hier vreselijk van. Niet goed voor je humeur en niet zo prettig voor je omgeving. Je dochtertje speelt al weer buiten en heeft plezier met de buurtkindjes, maar jij baalt en voelt je niet de getalenteerde kracht op het werk en niet de moeder die je had willen zijn.

En dan…

Zo kan het eigenlijk iedere dag wel gaan. Je probeert efficiënt te werken door goed te plannen en vooral je hieraan te houden.

Minder extreem als in deze situatie komt er altijd wel wat tussen. Soms lijkt het wel of je daar geen invloed op hebt. Aan een onverwachts bezoek met je dochtertje aan de huisarts doe je natuurlijk niets. Wel kun je wat doen aan je eigen gemoedsrust. Deze middag komt van je werk even niets terecht.

Door in je planning ook ruimte vrij te houden voor onvoorziene zaken heb je ruimte om calamiteiten op te vangen en ruimte om toch op tijd die belangrijke klus te klaren en…………goed voor je gemoedsrust. Na het verloren moment is er mogelijk nog even tijd voor een belangrijk tussenklusje.

Je moet natuurlijk belangrijke zaken met tijdsdruk niet op het allerlaatste moment plannen. Dan kun je onvoorziene zaken niet meer opvangen en voel je de stress opkomen.
Je kunt deze klus later oppakken door eventueel andere taken te verschuiven, afspraken af te zeggen of door te schuiven. Aan jou de keus om het in te passen. Jij bent voor jezelf de deskundige om de eigen planning te herschikken.

Meer mogelijkheden?

Ook kun je de secretaris even op de hoogte brengen van de onvoorziene omstandigheden en samen kijken wat de best passende oplossing is. Misschien kan het stuk later mee als nazending van de agendastukken. Zo weet de secretaris ook waar hij aan toe is. Misschien is jouw stuk ook niet de enige nazending voor het komende bestuursoverleg.

De planning is weer op orde en je kunt met aandacht het beleidsstuk afronden.

Je bent weer wat wijzer en hebt geleerd om met onverwachtse zaken om te gaan die niet ten koste van je zelf of je privé hoeven te gaan. Een persoonlijke verantwoordelijkheid om mee om te gaan.

Met als resultaat
Door op weg naar school al te weten dat de klus op een later tijdstip ook kunt klaren. Zakt de opkomen stress naar beneden, komt er ruimte in je hoofd en kun jij op dat moment de liefdevolle moeder zijn voor je kind en krijgt de inleiding en samenvatting van jouw beleidsstuk de aandacht die het verdient.

Vrouw

Ben je geïnteresseerd?

Neem vrijblijvend contact met mij op?