Thuiswerken, hoe houden we het aangenaam?

Sinds een paar weken werken we weer volledig thuis. De auto’s blijven ongebruikt voor de deur staan, schoolgaande kinderen kunnen in alle rust uitgezwaaid. Overal zie je weer meer wandelende mensen op straat. Het lijkt alsof het nooit anders is geweest. We voegen ons naar de regels van het RIVM. Wie weet voor hoelang deze keer. Wie weet welke beperkingen er nog bij komen. Privé en werken smelten weer samen. We proberen weer alle gezinsballen in de lucht te houden. Waneer werk jij? Wanneer werk ik? Wie past op? Thuiswerken, hoe houden we het aangenaam?

Maar mogelijk werk je in alle rust alleen vanaf huis. Je schuif aan tafel van ontbijt naar digitale sessies, van lunch naar uitvoerende of voorbereidende taken totdat de laptop of de PC weer dicht kan. Een klein wereldje waarbij verschillende activiteiten rond dezelfde tafel plaatsvinden.

Thuiswerken kent vele voordelen

Nu we massaal thuis aan het werk gaan, weten we niet beter en passen we ons aan. Naar aanleiding van de vorige lockdown heeft TNO onderzoek uitgevoerd naar de beleving van thuiswerken tijdens de Coronacrisis. Daaruit blijkt dat thuiswerken duidelijke voordelen heeft.

Meer tijd voor partner, gezin, huisgenoten en/of huisdieren

Veel mensen houden ineens een hoop tijd over, doordat er niet meer heen-en-weer gependeld hoeft te worden naar het werk en afspraken. Maar liefst 82% van de deelnemers vindt dit een positief effect van het thuiswerken. 63% van de deelnemers ziet als positief effect dat er meer tijd is voor partner, gezin, huisgenoten en/of huisdieren. Ruim 50% van de deelnemers komen meer buiten. We slapen ook meer en hebben meer energie (41%). De jongeren en ouderen profiteren hier het meest van. Van de middelste groep ervaart maar 37% meer slaap en energie, maar die vinden het wel erg fijn dat ze meer inzicht hebben in wat de kinderen op school doen.

Meer aandacht voor elkaar, zowel op het werk als buiten het werk

Er is meer aandacht voor elkaar als gevolg van de corona-crisis. 59% ziet dit terug buiten het werk, maar ook op het werk ervaart men meer begrip voor elkaar (57%). De groep 50 tot 65-jarigen zit heerlijk geconcentreerd te werken: 50% geeft aan dat ze thuis minder afgeleid worden en zich beter kunnen concentreren. De jongeren en de ouderen ervaren minder drukte en werken in een rustiger tempo (53% en 50%). Bij de middengroep ervaart slechts 38% dit. Dit hangt waarschijnlijk samen met het feit dat ze thuis daadwerkelijk meer worden afgeleid door bijvoorbeeld kinderen of huisgenoten.

Nieuwe vormen voor contact

66% van de deelnemers ervaart goede nieuwe manieren om digitaal met elkaar in contact te blijven.

Hoe maken we het aangenaam en blijven we verbonden?

Dat klinkt allemaal fantastisch, maar natuurlijk is thuiswerken niet voor ieder geweldig en niet voor 5 dagen per week. Dan zijn er wel wat verbeterslagen nodig vooral op het gebied van werkplek inrichting en onderling contact. Met de vorige lockdown waren we overdonderd en kwam er een saamhorigheid op gang om de crisis te doorstaan. Wat ik van mensen om mij heen hoor is dat de tweede golf en wederom de noodzaak tot volledig thuiswerken anders wordt ervaren. Sommigen gingen na de zomer voor een paar dagen naar kantoor en ervaarden de meerwaarde van collegiale contacten. Waren daar heel blij mee. Nu is het toch een gevoel van ’terug naar af’ en overleven. Doordat we de natte herfst en koude winter ingaan en het vroeger donker wordt kunnen we nu minder naar buiten. Ook dat gaat een grote rol spelen om in mentale en fysieke conditie te blijven. Thuiswerken, hoe houden we het aangenaam en blijven we in verbinding? Eigenlijk een aanleiding voor een nieuw onderzoek.

We weten niet hoelang de Coronabeperkingen nu gaan duren. Misschien wel de winter door. Voorlopig blijven we nog thuis werken. Uit de enquete van Linkedin blijkt dat 40% van de thuiswerkers vooral vrezen voor sociaal isolement. De uitdaging de komende periode blijft om te zoeken naar manieren om thuiswerken aangenaam te houden en vooral in verbinding te blijven met het werk.

Voor meer tips zie Tippenkaart: ‘Werk-Privébalans: ‘Gratis Tippenkaart: ‘Werk-Privé balans’ en Tippenkaart: ‘Zeven tips voor het maken van een Dagplan’.

Vrouw